Kotapaisti

Ohje: Lapin keittiömestarit, Markku Lehtinen

Noin 600-800 g poron sisäpaisteja jotka suolataan edellisenä päivänä kuten tuoresuolattu kala.

Rakennetaan umpikota (korkeus noin 3 metriä), johon jätetään ylös aukko. Alas kootaan kivistä tulisija. Noin metrin verran yläaukosta laitetaan hyvin kuivatut paistit riippumaan. Koivuhaloista poistetaan tuohi ja nila puhtaaksi ja sytytetään tuli. Aluksi tulta pidetään isona, jotta paistien pinta kypsyy, sen jälkeen tulta pienennetään niin, että lämpötila paistien korkeudella on 80 astetta. Paistien annetaan kypsyä noin 5 tuntia. Kodan suuluukku pidetään kiinni savustamisen ajan, puita lisätään noin 40 minuutin välein. Lopuksi tulen annetaan sammua, avataan kodan luukku ja otetaan kypsät paistit pois