Tornionlaakson lohikeitto

4 annosta

Tämä ruokalaji kehitettiin ensimmäiselle perinneruokamatkalle 6.-10.8.81 ja se on tänäkin päivänä yksi suosituimmista alkuruoista.

  • Lohiliemi
  • kylki- ja selkäruotoja
  • halkaistu pää
  • yksi sipuli
  • suolaa ja kokonaisia valkopippureita
  • vettä

Pane ainekset kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia. Kuori välillä vaahto pinnasta. Siivilöi kankaan tai sihdin läpi.

Lohikeiton aineet

  • 6 dl lohilientä
  • 300 g lohikuutioita
  • 2 dl maitoa
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 30 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • tilliä
  1. Sulata voi kattilassa, lisää sekoittaen vehnäjauhot ja kalaliemi. Anna kiehua noin 10 min.
  2. Lisää kalapalat ja hämmennä varovasti niin, että lohipalat säilyvät mahdollisiman ehjinä.
  3. Noin 5 minuutin kuluttua lisää maito ja kerma.
  4. Tarkista maku ja annostele keitto tuoreen tillin kera.